Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem, ziemniakami i cebulką

4.67 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż porcja sycącej, treściwej i rozgrzewającej zupy.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar:
    -0,5 kg żeberek wieprzowych
    -1 pęczek włoszczyzny
    -3 ząbki czosnku
    -1 pęczek natki pietruszki
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
    -3 l wody

    Pozostałe:
    -1 kg kwaśnej kiszonej kapusty
    -1 kg ziemniaków
    -2 duże białe cebule
    -0,5 kg boczku wędzonego surowego
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem, ziemniakami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żeberka zalewamy wodą, zagotowujemy, zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę, pęczek natki, czosnek, liście, ziele i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut do ich miękkości. Z zupy wyławiamy warzywa i mięso i dodajemy boczek pokrojony w kostkę przesmażony z cebulką na suchej patelni przez 7 minut.
  • 2 2. Dodajemy też poszatkowaną kapustę, przyprawę uniwersalną i doprawiamy pieprzem. Gotujemy jeszcze 30 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować