Kapuśniak z kiszonej kapusty

4.5 (195 ocen)

Jest doskonały na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • mięso i skóra z boczku na wywar
    40 dag kiszonej kapusty
    30 dag boczku wędzonego pażonego
    5 ziemniaków
    4 kawałki kiełbasy
    marchew
    pietruszka
    ćwiartka selera
    olej
    przyprawa do potraw kucharek
    maggi
    1-2 łyżeczki kminku
    ziele angielskie
    2 liście laurowe
    0.5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa i skóry z boczku gotujemy wywar, solimy. Kroimy ziemniaki w kostkę, marchew w krążki, pietruszkę na 3 części i wrzucamy do wywaru wraz z selerem. Dodajemy 2 łyżeczki kucharka, ziele angielskie i liście laurowe.
  • 2. Kroimy boczek i podsmażamy lekko, a następnie wrzucamy go do zupy uważając, aby nie wlać tłuszczu ze smażenia.
  • 3. Gdy ziemniaki będą już w miare miękkie dodajemy pokrąjąną kapustę kiszoną. Gotujemy około 20 min. i wrzucamy pokrojone w kostkę kiełbasy.
    Na koniec dodajemy kminek, doprawiamy kucharkiem i maggi.
    Smacznego.

Porady

Można dodać także do zupy podzielone na mniejsze kawałki ugotowane mięso z wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować