Kapuśniak z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Kapustę opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać, opłukać i również pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć 5 minut.
Dodać ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić.
Gotować na małym ogniu do miękkości składników.
Dodać serek topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili i tymiankiem.
Komentarze