Kapuśniak z kapusty włoskiej

4.5 (179 ocen)

Kapuśniak z dodatkiem topionego serka z szynką, która nadaje jej ciekawego smaczku

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    45 dag kapusty włoskiej
    kawałek bulwy selera
    3 ziemniaki
    mała cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    liść laurowy
    3-4 ziela angielskie
    sól
    łyżka suszonej włoszczyzny
    łyżeczka listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego
    10 dag serka topionego z szynką
    świeżo mielony pieprz
    słodka sproszkowana papryka
    chili w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
    Kapustę opłukać, usunąć głąb, liście pokroić w kostkę.
    Ziemniaki obrać, opłukać i również pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
    W rondlu na roztopionym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać włoszczyznę i mieszając smażyć 5 minut.
    Dodać ziemniaki, zalać 2 litrami wody, zagotować.
    Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kapustę i suszoną włoszczyznę, lekko posolić.
    Gotować na małym ogniu do miękkości składników.
    Dodać serek topiony, a kiedy się rozpuści doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką, chili i tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować