Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ja dziś nie próżnuje i obiad wcześniej gotuję choć bardzo źle się czuję. Podam wam z miłą chęcią przepis na zupę którą w dzieciństwie gotował nam dziadziuś a później i do chwili obecnej mama, choć z mama już nie mieszkam bo mam swoją rodzinę ale tradycyjne rodzinne dania bardzo często goszczą w moim domu, dlatego bardzo chętnie dzielę się tą tradycją z ludźmi. Jest mi bardzo miło gdy ktoś ugotuje z mojego przepisu a potem w komentarzu bardzo chwalą że przypomina im to dania z dzieciństwa.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Dowolny kawałek mięsa ( u mnie kostki żeberkowe 700 g ),

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej,

1 średnia marchew,

kawałek pora ( część zielona ),

300 g kapusty kiszonej,

1 płaska łyżka majeranku,

0,5 łyżki pieprzu ziołowego.

dodatkowo : 100 g boczku.

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej

  • zupa1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach.
  • zupa2. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy. W czasie gotowania się ziemniaków z kaszą wkroić liść pora doprawić zupę dowolną przyprawą z solą i nadal gotować.
  • zupa3. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli ktoś lubi kwaśniejszą można dodać sok z kapusty lub sok z cytryny a dla lepszego smaku pół łyżeczki cukru) oraz majeranek. Gotować do miękkości kapusty w międzyczasie dodając pieprz ziołowy oraz podsmażony na skwarki boczek i nadal gotować do pełnej miękkości kapusty.
  • zupa4. Gdy zupa jest już ugotowana odstawić aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, gdy postoi jest o wiele smaczniejsza.
  • zupa5. Zupę podałam dodatkowo z dużą ilością pieprzu ziołowego bo moim zdaniem z tym właśnie pieprzem kapuśniak jest najsmaczniejszy ale to już sami musicie wypróbować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaKapuśniakkapuśniak z kaszą

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z kaszą na grzybach

Dodane przez: aleksandra1981

Kapuśniak kujawski czyli krupnik z kapustą...

Znalazłam przepis w bardzo starej...

Kapuśniak

Dodane przez: iziona

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dla mnie nie ma nic lepszego na...

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: Lixuyi

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Jest doskonały na chłodniejsze...

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

Dodane przez: Agnieszka Rec

Kapuśniak z kiszonej kapusty z wkładką mięsną

zupa ta to jak danie jednogarnkowe-treściwe...

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

Dodane przez: Joanna Kryla

Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem

Kapuśniak kojarzy mi się z ciepłem...

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Dodane przez: Gregorhspeed

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE