Kapuśniak z golonką w szybkowarze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo konkretna zupa idealna na zimne dni - kapuśniak z dodatkiem golonki. Dzięki użyciu szybkowaru jest robi się bardzo szybko, a mięso wręcz rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Golonka z kością - 1 nieduże
    Wędzone żeberko - 1 kawałek (lub inna wędzona do nadania aromatu)
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Grzyby suszone - 1 garść
    Ziele angielskie - 6szt
    Liść laurowy - 4szt
    Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku
    Kapusta kiszona - 800g
    Ziemniaki - 6szt średnich
    Mąka - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Kwaśnica

Kapuśniak z golonką w szybkowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szybkowarze przygotowujemy bulion. Do koszyczka wkładamy golonkę, wędzonkę, warzywa, ziele, liście, pieprz, suszone grzyby. Całość zalewamy i zamykamy szybkowar. Gotujemy 40 minut od momentu złapania ciśnienia.

    W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

    Szybkowar studzimy i otwieramy. Wyciągamy koszyk, a do buliony dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (i ewentualnie kminek, jeśli lubicie).
    Gotujemy jeszcze około 10 minut.
    W tym czasie obieramy golonkę. Kawałki mięsa dodajemy do zupy. Ja dodałam także marchew i ugotowane suszone grzyby. Teraz dodajemy również ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Na suchej patelni prażymy mąkę - podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Mąka powinna być złocista i mieć intensywny zapach. Mąkę dodajemy do zupy i mieszamy.

    Zupę podajemy z kawałkiem mięsa z golonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Kapusta kiszona Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować