Kapuśniak z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś sobie zupkę wymyśliłam i nie spodziewałam że wyjdzie z tego coś dobrego, a jednak smak bardzo mnie zaskoczył. Nawet rodzinka była bardzo zachwycona i powiedzieli " mamo pyszna zupka smakuje jak kapuśniak a nawet o wiele lepsza ". Czasami lubię różne kombinacje kulinarne a zwłaszcza jak wyjdzie coś pysznego i wszyscy zadowoleni, wtedy jestem z siebie dumna.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe,

    220 g kapusty czerwonej,

    8 - 10 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

    1 łyżka suszonych warzyw,

    1 marchew 100 g,

    3 łyżki kaszy jaglanej,

    1 łyżka liści pora,

    1 łyżka liści selera,

    2 łyżki natki pietruszki,

    2 śmietany 30 % ( 1 kubek 200 g ),

    1,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli ( np. Vegeta ),

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    2 liście laurowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z kurczaka świeże lub mrożone, dodać marchew pokrojona dowolnie i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu do czasu aż mięso na porcjach będzie miękkie, w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Gdy mięso na porcjach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszone warzywa, ziela angielskie, liście laurowe i kaszę, gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki są prawie miękkie, wtedy przygotować kapustę, poszatkować ja dość cienko. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie w zupie dodać przygotowaną kapustę czerwoną i doprawić do smaku przyprawą jaką lubicie z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w międzyczasie gotowania dodać liście pora i selera.
  • zupa 3. Jak już w zupie wszystko jest miękkie i jest doprawiona do smaku. Wlać obie śmietany, zamieszać i lekko zagotować. W czasie zagotowywania się zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
  • zupa 4. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna moim zdaniem smakowo podobna do kapuśniaku z kalafiorem. Ale to zależy czy ktoś lubi zupy, my uwielbiamy nawet bardziej niż drugie dania. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takiego kapuśniaku z czystym sumieniem serdecznie polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować