Kapuśniak z czerwonej kapusty

  • wyświetlono: 83 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś sobie zupkę wymyśliłam i nie spodziewałam że wyjdzie z tego coś dobrego, a jednak smak bardzo mnie zaskoczył. Nawet rodzinka była bardzo zachwycona i powiedzieli " mamo pyszna zupka smakuje jak kapuśniak a nawet o wiele lepsza ". Czasami lubię różne kombinacje kulinarne a zwłaszcza jak wyjdzie coś pysznego i wszyscy zadowoleni, wtedy jestem z siebie dumna.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 porcje rosołowe,

220 g kapusty czerwonej,

8 - 10 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

1 łyżka suszonych warzyw,

1 marchew 100 g,

3 łyżki kaszy jaglanej,

1 łyżka liści pora,

1 łyżka liści selera,

2 łyżki natki pietruszki,

2 śmietany 30 % ( 1 kubek 200 g ),

1,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli ( np. Vegeta ),

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak z czerwonej kapusty

  • zupa1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z kurczaka świeże lub mrożone, dodać marchew pokrojona dowolnie i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu do czasu aż mięso na porcjach będzie miękkie, w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Gdy mięso na porcjach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszone warzywa, ziela angielskie, liście laurowe i kaszę, gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa2. Jak już ziemniaki są prawie miękkie, wtedy przygotować kapustę, poszatkować ja dość cienko. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie w zupie dodać przygotowaną kapustę czerwoną i doprawić do smaku przyprawą jaką lubicie z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w międzyczasie gotowania dodać liście pora i selera.
  • zupa3. Jak już w zupie wszystko jest miękkie i jest doprawiona do smaku. Wlać obie śmietany, zamieszać i lekko zagotować. W czasie zagotowywania się zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
  • zupa4. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna moim zdaniem smakowo podobna do kapuśniaku z kalafiorem. Ale to zależy czy ktoś lubi zupy, my uwielbiamy nawet bardziej niż drugie dania. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takiego kapuśniaku z czystym sumieniem serdecznie polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadKapuśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: kasik1p3

Kapuśniak z młodej kapusty

Szybka zupa z młodej kapusty.

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: mysza75

Kapuśniak z młodej kapusty

Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej...

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: Kloruś

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna...

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Dodane przez: Kuchnia Marty

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Dziś zapraszam na pyszną, sycącą...

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: smak i uczucie

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Rozgrzewający, sycący.... Na samą...

Kapuśniak z białej kapusty

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Kapuśniak z białej kapusty

Często kupuję kapustę do surówek....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE