Kapuśniak z czerwoną fasolą

4.5 (181 ocen)

Kolejna zupka z gatunku tych sycących i rozgrzewających:)

Składniki:

  • 1/3 główki kapusty białej ( małej)
    1 duża marchewka'
    1 pietruszka
    6 cm pora
    1 łyżka masła
    2 ziemniaki
    250 g kiszonej kapusty
    1,5 kiełbasy śląskiej
    1 cebula
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    3 goździki
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć. Kapustę biała cienko poszatkować lub zetrzeć na tarce z podłużnym ostrzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w mała kostkę a por w krążki cienkie. W garnku roztopić masło i wrzucić kapustę, marchewkę, pietruszkę i por. Lekko zrumienić.
  • 2. Następnie wlać około 1,5-2 litrów wody, dodać liść, ziele i goździki. Zagotować. W między czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Gdy wywar się zagotuje dodać ziemniaki i 1 łyżeczkę soli i dalej gotować. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodać pokrojoną kapustę kiszoną.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucic na nią pokrojoną w mała kostkę kiełbasę. I zrumienić ją. Gdy to następni dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę. I smażyć jeszcze 4-5 minut. Następnie dodać wszystko do garnka z zupą. Dodać opłukaną i osączoną fasolę i dobrze wymieszać. Po około 5 minutach zdjąć z ognia. Zupa gotowa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Fasola czerwona Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować