Kapuśniak z cukinią i zacierkami

0 (0 ocen)

Polecam młode warzywa, z własnego ogrodu.

Składniki:

  • pół białej kapusty
    2 duże pomidory
    mała cukinia
    duża kość od schabu
    2 skórki wieprzowe wędzone
    sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
    200 g zacierek

Kapuśniak z cukinią i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, obieramy pierwsze liście, szatkujemy. Cukinię obieramy, pomidory parzymy, obieramy, kroimy w gruba kostkę.
    Do wysokiego garnka wkładamy kość i skórki, zalewamy wodą,zagotowujemy, zbieramy szumy. Dodajemy kapustę i przyprawy, gotujemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy cukinię, pokrojoną w kostkę.
    Gotujemy 15 min, następnie dodajemy pomidory. gotujemy 20 min pod przykryciem. Zacierki przyrządzamy według opakowania. Do każdej porcji kapuśniaka dodajemy 2-3 łyżki zacierek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy