pół białej kapusty
2 duże pomidory
mała cukinia
duża kość od schabu
2 skórki wieprzowe wędzone
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
200 g zacierek
Kapuśniak z cukinią i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy, obieramy pierwsze liście, szatkujemy. Cukinię obieramy, pomidory parzymy, obieramy, kroimy w gruba kostkę.
Do wysokiego garnka wkładamy kość i skórki, zalewamy wodą,zagotowujemy, zbieramy szumy. Dodajemy kapustę i przyprawy, gotujemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy cukinię, pokrojoną w kostkę.
Gotujemy 15 min, następnie dodajemy pomidory. gotujemy 20 min pod przykryciem. Zacierki przyrządzamy według opakowania. Do każdej porcji kapuśniaka dodajemy 2-3 łyżki zacierek.
Komentarze