Kapuśniak z bigosu

4.49 (170 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosty przepis, a efekt jest doskonały,gdyż bigos ma w sobie dużo smaku i zapachu. Robię go zawsze, gdy zostaje trochę bigosu, a nikt już nie ma na niego ochoty. Dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowywania (dla zabieganych) i można wykorzystać resztki z lodówki np. po świętach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr wywaru z mięsa lub kostki rosołowej
    50 dag ziemniaków
    1 marchewka
    kawałek pora
    bigos, ilość zależna od upodobań
    przyprawy,
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z bigosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Por umyć i drobno pokroić.
  • image-1c1vu16 2. Wywar zagotować, wrzucić do niego ziemniaki, marchewkę i por.Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć bigos, zagotować. Gdyby była potrzeba, na końcu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem lub papryką. Nie doprawiać na początku, gdyż bigos ma w sobie dużo przypraw.
    Na końcu posypać natką pietruszki.

Porady

Można dołożyć podsmażoną wędlinę, mięso z pieczeni, kurczaka lub inne, które nam zostało z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować