Kapuśniak z białej kapusty i wołowiny

5 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gęsty, treściwy i bardzo pożywny kapuśniak z kawałkami wołowiny.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 gram łopatki wołowej bez kości
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    3 ziemniaki
    1 główka kapusty (około 1,5 kg)
    pół papryki czerwonej
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki kminku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z białej kapusty i wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i również wrzucamy do garnka.

    Wlewamy wodę, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godziny.

    Kapustę oczyszczamy, usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i wrzucamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.

    Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, selera, paprykę i ziemniaki. Dodajemy również majeranek, kminek i ostrą paprykę. Znów gotujemy 15 minut.

    Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować