Kapuśniak z białej kapusty i wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i również wrzucamy do garnka.
Wlewamy wodę, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godziny.
Kapustę oczyszczamy, usuwamy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Szatkujemy kapustę i wrzucamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, selera, paprykę i ziemniaki. Dodajemy również majeranek, kminek i ostrą paprykę. Znów gotujemy 15 minut.
Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze