Kapuśniak wegetariański z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Od kilku miesięcy jestem wegetarianką i czerpię wielką frajdę z wymyślania nowych, niemięsnych dań. Zimą często jem rozgrzewające, pożywne zupy, np. kapuśniak.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki: (na 4 porcje)
    • włoszczyzna (kilka marchewek, pietruszek, seler)
    • 2 ziemniaki
    • pół puszki pomidorów
    • pół szklanki kaszy jęczmiennej
    • szklanka kapusty kiszonej
    • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek
    • natka pietruszki

Kapuśniak wegetariański z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę (około 1-1,5 litra), dodać ziele ang. i liść laurowy. Gdy woda zacznie się gotować, dorzucić pokrojone w słupki marchewki, pietruszki i selera. Po około 5-10 minutach, dorzucić resztę składników: pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pomidory z puszki, kapustę kiszoną i kaszę. Gotować około 20-25 minut do momentu kiedy warzywa i kasza będą miękkie. Doprawić i posypać (już w talerzach) natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy