Kapusniak tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam idealną zupkę na poświąteczne przejedzenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dkg ziemniaków
    50 dkg kiszonej kapusty
    20 dkg rzepy białej
    1 cebula
    20 dkg korzenia selera
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    sól.pieprz
    koper

Kapusniak tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23a8tq3 1. Ziemniaki umyć, obrać , pokroić w plasterki, ugotować do miękkości.
  • image-0w7j30a 2. Kapustę kiszoną drobno posiekać zalać wodą , dodać bulion wołowy z kostki , listki laurowe, ugotować.
  • image-083idv2 3. Rzepę, selera , cebulę obrać i drobno posiekać .
  • image-02gf496 4. Boczek pokroić w cieniutki paski i podsmażyć na patelni. dodać warzywa i smażyć przez kilka minut aż się zrumienią. Usmażone warzywa dodać do kapusty, gotować przez kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie dodać ziemniaki. Garnek zdjąć z ognia. Doprawić zupę do smaku pieprzem, dodać roztarty czosnek. Przed podaniem do kapuśniaku dodać koper.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy