Kapuśniak po litewsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty, podobnie jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g wędzonki
    300 g kapusty kiszonej
    200 g kapusty białej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    5 suszonych prawdziwków
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    kilka ziaren pieprzu
    1 listek laurowy
    sól

Kapuśniak po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak po litewsku 1. Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuciłem liść laurowy i pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu.
    Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy