Kapuśniak na żeberkach wieprzowych

0 (0 ocen)

Sycące, smaczne i treściwe danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych
    3/4 główki kapusty
    300g kiszonej kapusty
    3 marchewki
    pół selera
    2 pietruszki
    6-7 ziemniaków
    2 cebule
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    sól
    2 łyżki masła





Kapuśniak na żeberkach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokrój w porcje po dwie kostki. Umyj, oczyść i umieść w dużym garnku. Zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i sól. Zagotuj, zbierz powstałą pianę, gotuj ok.50 minut. Następnie dodaj umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki). Wywar gotuj do miękkości warzyw.
  • poszatkuj kapustę 2. Po tym czasie dodaj poszatkowaną białą kapustę i gotuj kolejne 20 minut.Cebule drobno posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do reszty składników. Na koniec dodaj odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Kapuśniak podgotuj jeszcze 10-15 minut. Miękkie żeberka można wyjąć, obrać z mięsa i samo mięso dodać do zupy. Smacznego!


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy