Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na min.godzinę do lodówki. Zagotować 3 litry wody, włożyć żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok.40 minut.
2.Główkę kapusty poszatkować, dołożyć do garnka. Marchewki, seler, por i pietruszkę oczyścić i włożyć do żeberek z kapustą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować na małym ogniu ok.20 minut.
3.Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i zeszklić. Włożyć do zupy.
4.Na koniec kapustę kiszoną przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkować i dorzucić do reszty składników. Gotować jeszcze ok.15 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i paprykami mielonymi. Gotową zupę posypać natką. Smacznego!
Komentarze