Kapuśniak na żeberkach

0 (0 ocen)

Sycąca i pożywna zupa z wkładką. Najczęściej przygotowuję ją jesienną i zimową porą.

Składniki:

  • pasek żeberek wieprzowych ok.700g
    200g boczku wędzonego
    500g kiszonej kapusty
    mała główka świeżej kapusty
    5-6 ziemniaków
    3 marchewki
    1 pietruszka
    pół selera
    kawałek pora
    2 cebule
    3 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    papryka mielona słodka i ostra
    sól, pieprz
    natka pietruszki

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotuj żeberka 1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na min.godzinę do lodówki. Zagotować 3 litry wody, włożyć żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok.40 minut.
  • kapustę poszatkuj 2. Główkę kapusty poszatkować, dołożyć do garnka. Marchewki, seler, por i pietruszkę oczyścić i włożyć do żeberek z kapustą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować na małym ogniu ok.20 minut.
  • boczek i cebulę podsmażyc 3. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i zeszklić. Włożyć do zupy.
  • dodać kapustę kiszoną 4. Na koniec kapustę kiszoną przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkować i dorzucić do reszty składników. Gotować jeszcze ok.15 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i paprykami mielonymi. Gotową zupę posypać natką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy