Kapuśniak na żeberkach

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jak wam mija dzień ja dziś od rana przy garach a to jeszcze nie koniec, na początek wstawię wam przepis na zupę kapuśniak z kiszonej kapusty, to jedna z wielu zup które uwielbiamy a zwłaszcza moja. Zawsze sobie powtarzam jak mam kapustę kiszoną, śledzie i colę to będę żyć. To są moje produkty które mogę jeść na okrągło bez zastanowienia. Po za tym uważam że kapusta kiszona jest zdrowa wystarczy tylko mieć swoją lub kupić u sprawdzonego sprzedawcy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych paski,

    1 marchew 150 g,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    5 kulek ziela angielskiego,

    1 duży liść laurowy,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

    550 g kapusty kiszonej,

    0,5 łyżki majeranku,

    1 płaska łyżka pieprzu ziołowego,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    0,5 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte i pokrojone na mniejsze części kawałki żeberka oraz marchew pokrojona dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na żeberkach, gdy mięso na żeberkach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki w wywarze z żeberek są miękkie dodać kapustę pokrojoną drobniej i gotować całość na małym ogniu do miękkości kapusty. W czasie gotowania się wywaru z ziemniakami i kapustą dodać majeranek, cukier dla lepszego smaku oraz przyprawę uniwersalną według swego smaku.
  • zupa 3. Gdy kapusta jest już dość miękka w zupie dodać pieprz ziołowy i zagotować przez chwilę zupę na wolnym ogniu. Dodając pieprz ziołowy do zupy zmienia ona smak jest o wiele smaczniejsza. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną niż wyjdzie podczas gotowania można dodać szklankę soku z kiszonej kapusty.
  • zupa 4. Ugotowany kapuśniak dodatkowo posypałam pieprzem ziołowym nie wyobrażam sobie kapuśniaku bez tego pieprzu, zupa jest o wiele wiele smaczniejsza. Polecam każdemu aby spróbował i się przekonał że z pieprzem ziołowym kapuśniak jest mega smaczny. Ja daję dość dużo pieprzu ziołowego do kapuśniaku bo po prostu właśnie tak uwielbiam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować