Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.
2.Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę.
3.Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty.
4.W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości.
Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy.
5.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru.
6.Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.
Komentarze