Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach

0 (0 ocen)

Pachnący wędzonką kapuśniak z kapusty ukiszonej w domu

Składniki:

  • 30 dag wędzonych skrzydełek z kurczaka
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    1 marchew (15 dag)
    30 dag kapusty kiszonej – u mnie kiszona w domu
    łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    50 dag ziemniaków
    sól
    pieprz
    majeranek
    mielony kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa.
  • 2. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na dużych oczkach.
    Kapustę, jeśli jest kwaśna, odcisnąć.
    W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, mieszając obsmażyć na nim marchew i kapustę.
  • 3. Warzywa zalać przecedzonym wywarem ze skrzydełek, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować do miękkości kapusty.
  • 4. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody (tak, żeby były tylko przykryte), lekko posolić i ugotować do miękkości.
    Ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dodać do zupy.
  • 5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i ewentualnie szczyptą cukru.
  • 6. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy, gotować wszystko razem jeszcze chwilę, żeby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować