Kapuśniak na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy na średnią kostkę. Zalewamy w garnku wodą i wkładamy żeberko. Gotujemy, aż pojawią się burzyny, ściągamy je i dodajemy przyprawę uniwersalną, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna część z niej płukamy pod bieżącą wodą i wciskamy. Całość kapusty kroimy i dodajemy do gotujacego się wywaru. Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, również dodajemy do zupy. Gdy zupa zacznie ponownie się gotować przyprawiamy ją majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków.
Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy mąkę. Cały czas mieszając czekamy aż zasmażka się zarumieni, a następnie dodajemy do zupy energicznie mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. ZUPA powinna być lekko pikantna.
Porady
By smak zupy był jeszcze bardziej aromatyczny pod koniec gotowania można dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę swojską.
Komentarze