Kapuśniak na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewająca zupa z kapusty kiszonej z aromatycznym smakiem wędzonki idealna na jesienne chłodne dni

  • 40 min

Składniki:

  • - około 4 duże ziemniaki
    - 300g kapusty kiszonej
    - 1 średnia marchewka
    - kawałek wędzonego żeberka
    - kilka listków laurowych
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu "kucharek"
    - 2 łyżki majeranku
    - 1 łyżeczka zmielonego kminku
    - kilka listków natki pietruszki
    - łyżeczka smalcu
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona Dania główne

Kapuśniak na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na średnią kostkę. Zalewamy w garnku wodą i wkładamy żeberko. Gotujemy, aż pojawią się burzyny, ściągamy je i dodajemy przyprawę uniwersalną, liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna część z niej płukamy pod bieżącą wodą i wciskamy. Całość kapusty kroimy i dodajemy do gotujacego się wywaru. Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, również dodajemy do zupy. Gdy zupa zacznie ponownie się gotować przyprawiamy ją majerankiem i kminkiem. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków.
    Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy mąkę. Cały czas mieszając czekamy aż zasmażka się zarumieni, a następnie dodajemy do zupy energicznie mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. ZUPA powinna być lekko pikantna.

Porady

By smak zupy był jeszcze bardziej aromatyczny pod koniec gotowania można dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę swojską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować