Kapuśniak na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wędzony ogon wieprzowy
    1 kg wędzonych kości wieprzowych
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 seler korzeniowy
    1 por
    400 g ziemniaków
    6 liści laurowych
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 łyżki kaszy pęczak
    200 g kapusty kiszonej
    300 ml soku z kiszonej kapusty
    sól, pieprz

Kapuśniak na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak na wędzonce 1. Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane jarzyny, por, liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
    Wędzonki i warzywa wyjmujemy.
    Marchew kroimy w plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku.
    Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej.
    Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy