Kapuśniak na suchej kiełbasie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Rozgrzewający kapuśniak w sam raz na tę porę roku.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 słoik 900 ml domowej kiszonej kapusty
    500-600 g suchej kiełbasy
    1/2 szklanki wiejskiej śmietany
    2 łyżki pokrojonego mrożonego czosnku niedźwiedziego
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Kapuśniak na suchej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, wlewamy 2 litry wody -zagotowujemy. Dodajemy połamaną na kawałki kiełbasę, gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami.

Porady

Zamiast mrożonego czosnku niedźwiedziego można dodać suszony, albo świeży. Najlepsza do tego kapuśniaku jest swojska, mocno podsuszona kiełbasa. Można podawać kapuśniak sam, albo z dodatkiem ziemniaków okraszonych skwareczkami z wędzonego boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy