Kapuśniak na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka zupa z kapusty z chilli i ostrą papryką

  • 60 min

Składniki:

  • Pół główki białej kapusty
    1 pomidor
    pół selera
    1 marchew
    1 pietruszka
    2 duże ziemniaki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    łyżka masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ziele angielskie, liść laurowy
    kostka rosołowa - bulion wołowy
    przyprawy: pieprz, sól, chilli, papryka słodka i ostra

Kapuśniak na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w kostkę, płuczemy i wsadzamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową, gotujemy ok. 20min.
  • 2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do gotującej się kapusty.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka z zupą.
  • 4. Czosnek siekamy i rumienimy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor oraz przyprawy. Następnie dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Porady

Pomidor można obrać ze skórki przed usmażeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy