Kapuśniak na kabanosach z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zupa samo zdrowie, kipiąca kolorowymi warzywami, aromatami i smakami. Doskonała do osób dbających o dietę jako lekki i tani obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 120g kabanosów wieprzowych wędzonych
    ½ główki białej kapusty (około 1,5 kg)
    2 marchewki
    2 pietruszki
    pół selera
    por
    duża cebula
    łyżka masła klarowanego
    2 papryczki chilii (w całości)
    ziele angielski, liść laurowy, sól

    2 czerwone papryki

Kapuśniak na kabanosach z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne oraz usuwamy białe błonki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórka do góry i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut, aż papryka się zmarszczy i zacznie ciemnieć. Po wyciagnięciu umieszczamy w foliowym worku na około 10-15 minut i obieramy ze skórki.
    Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałki. Marchew, pietruszki i selera kroimy w kostkę, por w paski. Kapustę szatkujemy w paski. Wymienione składniki wkładamy do wody. Dodajemy dwie papryczki chilii, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe, gotujemy do miękkości warzyw. Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku przyprawą maggi. Serwujemy z kawałkami pieczonej papryki ułożonej na wierzchu zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy