KAPUŚNIAK

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszny, pożywny kapuśniak w sam raz na zimne jesienne i zimowe dni

  • 40 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    pół selera korzennego
    2 laski kiełbasy
    kapusta kiszona
    kapusta słodka(opcjonalnie)
    duża cebula
    masło
    pieprz
    sól
    majeranek
    koncentrat pomidorowy
    wywar z warzyw albo bulion z kury(może też byc wywar z kostek rosołowych)

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mge8x4 1. cebulę pokroić w kostkę i podsmarzyć na maśle. Nastepnie kielbase pokroić w kostke i rownież podsmarzyc
  • 2. marchewke, pieptrzuszke i selera obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmarzyć razem z cebulą i kiełbasą
  • 3. ziemniaki obrac i pokroic w duża kostke, dodać do wywaru i gotowac
  • 4. do ziemniakow dodac warzywa z patelni razem kiełbasą i gotowac do miekkości
  • 5. kiedy warzywa bedą miekkie dodac 2 garści kapustu kiszoneki pół szklanki kwasu z kapusty
  • 6. dodac 2- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawic do smaku sola pieprzem.Na końcu dodać majeranek.
  • 7. Smacznego

Porady

nie należy gotować warzyw w kwasie z kapustu ani razem z kapusta kwaszona poniewaz sie nie ugotuja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy