Kapuśniak

5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna jesienna zupa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • litrowy słoik domowej kapusty kiszonej
    2 litry bulionu wołowego
    szklanka wiejskiej kwaśnej śmietany
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pieprz ziołowy
    majeranek
    1/4 łyżeczki kminku
    papryczka chili
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną.
    Kapustę zalewamy bulionem dodajemy przyprawy oprócz majeranku. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy majeranek.
    Zupę podajemy gorącą np. z ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Porady

Przepis na kapustę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-kiszona-kapusta Jeżeli mamy mocno kwaśną kapustę można przełożyć ją na sito i przelać wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować