Kapuśniak

  • wyświetlono: 591 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Uwielbiam tą zupkę a tym razem spróbowałam zrobić ją z pomidorkami - jest jeszcze chyba lepsza.

Bilcia

Składniki

- 2 kości schabowe ( nieduże)
- kawałek dużego selera
- jedna duża pietruszka
- biała część średniego pora
- 1 kg kapusty kiszonej
- 450 g pomidorów ( mogą być z puszki)
-3l wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniak

  • 1. Kości zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki - dość cienkie. Wszystko wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiekną a my odszumujemy zupę, dodajemy pociętą kapustę. Ja lubię kwaśne zupy więc nie płuczę już kapusty ale jak wolicie mnie kwaśne- to wypłuczcie. Gotujemy wszystko do miękkości kapusty. Na 10-15 min przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałeczki pomidory, usuwając wcześniej z nich skórkę. Do całości można dodać też kminku.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami albo bez;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiPomidorykapusta kiszonaobiadtaniozdrowoszybko

Komentarze

Podobne przepisy

kapuśniak

Dodane przez: Aga72

Kapuśniak

Witam w ten zimny dzień. Jak już...

kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: justi2401

Kapuśniak

Jestem tak wielką fanką tej zupy,...

Kapuśniak

Dodane przez: MagdalenaS

Kapuśniak

Gęsta, aromatyczna i sycąca zupa.

kapusniak

Dodane przez: majka190382

KAPUŚNIAK

Ugotowany wg starego przepisu babci....

image-07dux3l

Dodane przez: joanna1974

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa , wyrazista...

image-164mlg4

Dodane przez: Magda33

kapuśniak

Zrobiłam kapuśniak z przepisu mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE