Kapuśniak

5 (175 ocen)

Uwielbiam tą zupkę a tym razem spróbowałam zrobić ją z pomidorkami - jest jeszcze chyba lepsza.

Składniki:

  • - 2 kości schabowe ( nieduże)
    - kawałek dużego selera
    - jedna duża pietruszka
    - biała część średniego pora
    - 1 kg kapusty kiszonej
    - 450 g pomidorów ( mogą być z puszki)
    -3l wody
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki - dość cienkie. Wszystko wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiekną a my odszumujemy zupę, dodajemy pociętą kapustę. Ja lubię kwaśne zupy więc nie płuczę już kapusty ale jak wolicie mnie kwaśne- to wypłuczcie. Gotujemy wszystko do miękkości kapusty. Na 10-15 min przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałeczki pomidory, usuwając wcześniej z nich skórkę. Do całości można dodać też kminku.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami albo bez;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować