Uwielbiam tą zupkę a tym razem spróbowałam zrobić ją z pomidorkami - jest jeszcze chyba lepsza.
Składniki:
- 2 kości schabowe ( nieduże)
- kawałek dużego selera
- jedna duża pietruszka
- biała część średniego pora
- 1 kg kapusty kiszonej
- 450 g pomidorów ( mogą być z puszki)
-3l wody
1.Kości zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki - dość cienkie. Wszystko wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiekną a my odszumujemy zupę, dodajemy pociętą kapustę. Ja lubię kwaśne zupy więc nie płuczę już kapusty ale jak wolicie mnie kwaśne- to wypłuczcie. Gotujemy wszystko do miękkości kapusty. Na 10-15 min przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałeczki pomidory, usuwając wcześniej z nich skórkę. Do całości można dodać też kminku.
Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami albo bez;)
Komentarze