Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kapuśniaczki to nic innego jak smakowita bułka drożdżowa z farszem z kiszonej kapusty, z dodatkiem grzybów i wiejskiej kiełbaski. Z bułeczką o tak bogaty wnętrzu nie trzeba długo czekać, znika jeszcze ciepła :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty
    1/2 kg grzybów - u mnie podgrzybki
    1 laska wiejskiej kiełbasy
    1 cebula
    4 łyżki masła
    2 szklanki bulionu
    2 listki laurowe
    szczypta przyprawy harissa
    2 szczypty majeranku
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    3/4 szklanki śmietany 18%
    ok.1/2 szklanki ciepłej wody
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    5 dag roztopionego masła
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki mieszanki ziaren
    1 zmieszane jajko
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą 1. Drożdże mieszam z cukrem, wodą i 3-ma łyżkami mąki, nakrywam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje sól, śmietanę i zaczyn, zarabiam ciasto, gdy składniki się połączą, dodaje masło, zagniatam sprężyste, elastyczne ciasto, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą 2. Kapustę, przelewam wodą, osączam, siekam nożem, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, doprowadzam do zagotowania i gotuję na małym płomieniu. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję oczyszczone i pokrojone grzyby, podsmażam, dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, przyprawę Harissa i majeranek, podsmażam, całość dodaję do kapusty, mieszam, duszę do miękkości kapusty. Staram się odparować cały płyn, farsz próbuję, jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem. Czas duszenie kapusty trudno określić, wszystko zależy od jakości kapusty, u mnie to ok. 1,5 godziny. Gdyby płyn zbyt szybko odparował , trzeba go dodać. Całość studzę.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na osiem części, z części robię placki, na placki nakładam farsz, zawijam boki ciasta do środka i zwijam jak roladkę.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełasą 4. Bułeczki układam na blasze, smaruje jajkiem, posypuję ziarnami, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

Tak przygotowane bułki podaję na ciepło - lecz na zimno też są smaczne. Farsz najlepiej przegotować sobie wcześniej, ja robię go dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Grzyby Kapusta Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować