Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kapuśniaczki to nic innego jak smakowita bułka drożdżowa z farszem z kiszonej kapusty, z dodatkiem grzybów i wiejskiej kiełbaski. Z bułeczką o tak bogaty wnętrzu nie trzeba długo czekać, znika jeszcze ciepła :)

123
  • 8 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg grzybów - u mnie podgrzybki
1 laska wiejskiej kiełbasy
1 cebula
4 łyżki masła
2 szklanki bulionu
2 listki laurowe
szczypta przyprawy harissa
2 szczypty majeranku
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
3/4 szklanki śmietany 18%
ok.1/2 szklanki ciepłej wody
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
5 dag roztopionego masła
Dodatkowo:
3-4 łyżki mieszanki ziaren
1 zmieszane jajko
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą

  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą1. Drożdże mieszam z cukrem, wodą i 3-ma łyżkami mąki, nakrywam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje sól, śmietanę i zaczyn, zarabiam ciasto, gdy składniki się połączą, dodaje masło, zagniatam sprężyste, elastyczne ciasto, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą2. Kapustę, przelewam wodą, osączam, siekam nożem, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, doprowadzam do zagotowania i gotuję na małym płomieniu. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję oczyszczone i pokrojone grzyby, podsmażam, dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę, przyprawę Harissa i majeranek, podsmażam, całość dodaję do kapusty, mieszam, duszę do miękkości kapusty. Staram się odparować cały płyn, farsz próbuję, jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem. Czas duszenie kapusty trudno określić, wszystko zależy od jakości kapusty, u mnie to ok. 1,5 godziny. Gdyby płyn zbyt szybko odparował , trzeba go dodać. Całość studzę.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, podsypuję mąką, dzielę na osiem części, z części robię placki, na placki nakładam farsz, zawijam boki ciasta do środka i zwijam jak roladkę.
  • Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełasą4. Bułeczki układam na blasze, smaruje jajkiem, posypuję ziarnami, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

Tak przygotowane bułki podaję na ciepło - lecz na zimno też są smaczne. Farsz najlepiej przegotować sobie wcześniej, ja robię go dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustakiełbasadrożdżegrzybybułkidrugie śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciabatta z kiełbasą i oliwkami

Dodane przez: Marzena13

Ciabatta z oliwkami i kiełbasą

Nadaje się zamiast kanapek na kolację...

Zawijane bułeczki z białą kiełbasą

Dodane przez: Jaga85

Zawijane bułeczki z białą kiełbasą

Takie bułeczki świetnie sprawdzają...

KAPUŚNIACZKI TYMIANKOWE

Dodane przez: paulinka020591

KAPUŚNIACZKI TYMIANKOWE

Pyszne do barszczyku na obiad czy...

Dodane przez: Barbara K

Domowe kapuśniaczki

Bardzo dobre, delikatne bułeczki....

image-1hwivt5

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI...

Papryka nadziewana ryżem i mięsem...

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Dodane przez: Jaga85

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Kto piecze domowe chlebki, wie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE