PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kapuśniaczki z ciasta francuskiegohttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/69/kapusniaczki.jpeg51202880http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusniaczki-z-ciasta-francuskiego
1 op gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
biały i czarny sezam do posypania
farsz:
500 g kiszonej kapusty
listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
1.
Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.
2.
Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki.
Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca.
Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C.
Porady
Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze