Kapuśniaczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kapuśniaczki drożdżowe to świetny dodatek do barszczu czerwonego, dobrze przyprawione są świetnym połączeniem . Są pyszne delikatne i wyraziste w smaku. Polecam naprawdę przygotowanie ich w domu

  • 60 min

Składniki:

  • 400 gram kapusty kiszonej
    300 gram pieczarek
    1 cebula
    kostka masła
    sól, pieprz, vegeta
    300 gram mąki
    2 jajka
    łyżeczka cukru
    50 gram drożdży
    1/2 szklanka mleka

Kapuśniaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odgotowujemy. Odcedzamy , studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy ścieramy na tartce na drobnych oczkach, a cebule kroimy w kostkę. 1/3 masła roztapiamy i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki i kapustę , dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości ,doprawiamy do smaku . Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy ,dodajemy ciepłe mleko, 2 jajka, roztarte z cukrem drożdże, doprawiamy do smaku solą. Wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto wałkujemy , dość cienko w kształt prostokąta. Na brzeg nakładamy farsz i zwijamy. Odcinamy nożem i łączymy zlepiając brzegi.Następnie powstały wałeczek kroimy cienkim nożem na niewielkie kawałki.Kapuśniaczki nakłuwamy widelcem , smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy