Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kapuśniaczki - smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Znudziły Ci się uszka? Kapuśniaczki będą miłym zaskoczeniem dla gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 ml letniego mleka
    60 g roztopionego masła
    pół łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    pół kilo mąki
    20 g drożdzy

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem i jajami. Dodać mąkę z solą oraz roztopione drożdże. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik, następnie tam wkładam ciasto - szybciej rośnie.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej 25x45 cm. Przekroić na pół.

    Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi)

Porady

Zamiast farszu takiego jak na pierogi, możesz dodać swój własny. Ja często dodaję nutellę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy