Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

Nie ma Świąt bez drożdżowych kapuśniaczków albo pasztecików. Dla mnie może nie być barszczu, ale dodatek do niego być musi - bezwzględnie :)

Składniki:

  • (ok. 24 sztuki):
    Ciasto:
    20 g drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    300 g mąki
    30 g masła
    1 jajko
    5 g soli
    Farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    duża garść suszonych grzybów (ok. 20 g)
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Przystawki Kapuśniaczki

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 min. W tym czasie kapustę dość drobno kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy ok. 1/2 - 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu.
    Grzyby odsączamy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do gotującej się kapusty - mieszamy (w razie potrzeby podlewamy jeszcze trochę wodą).
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do garnka z kapustą i grzybami.
    Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Przygotowujemy ciasto (najlepiej w czasie gdy gotuje się farsz).
    Robimy rozczyn z drożdży, cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 min aż "ruszy".
    Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, resztę mleka i jajko. Wyrabiamy ciasto drewnianą szpatułką. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło - wyrabiamy dalej dłońmi, aż do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
    Wkładamy ciasto do miski oprószonej mąka i odstawiamy na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce żeby podwoiło objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy je na dwie porcje i pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 50 cm.
    Rozkładamy na 1/2 części ciasta połowę farszu i przykrywamy go drugą częścią wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejamy, tak żeby powstał wałek. Kroimy go ostrym nożem na pojedyncze kapuśniaczki. Analogicznie postępujemy z drugą porcją ciasta.
  • 4. Układamy kapuśniaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym białkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Studzimy na kratce. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować