Kapuśniaczek

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Zupa, która zawsze smakuje.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - biała kapusta: 1 sztuka
    - udka z kurczaka: 2 sztuki
    - koperek posiekany: 5 łyżek
    - pieprz czarny ziarnisty: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - smalec: 2 łyżki
    - sól do smaku: 4 szczypty
    - pieprz do smaku: 4 szczypty
    - śmietana: 2 łyżki

Kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy dość drobno. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy i mięso. Gotujemy. Gdy mięso będzie już ugotowane wyjmujemy je z garnka i kroimy na kawałeczki, które następnie przekładamy do kapusty. Całość gotujemy do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Następnie przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany drobniutko koperek. Podajemy z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy