Odmiana dla zwykłych, smażonych skrzydełek. Można podać z ziemniaczkami lub same.
Składniki:
1,5 kg skrzydełek
½ główki kapusty
2 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
1 seler (korzeń)
1 por
kostka masła lub margaryny
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
Mąka, olej
Kapuściane skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka płuczemy, dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy. W miseczce mieszamy 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i odrobinę ostrej, wszystko mieszamy z ½ szklanki oliwy, przez praskę wciskamy czosnek. Marynatą nacieramy skrzydełka, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Skrzydełka obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
Kapustę szatkujemy, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w krążki. W dużym rondlu roztapiamy masło lub margarynę i wrzucamy wszystkie warzywa, dusimy aż będą miękkie, wkładamy obsmażone skrzydełka, dusimy 30 min aż skrzydełka będą miękkie.
Komentarze