Kapuściane skrzydełka

0 (0 ocen)

Odmiana dla zwykłych, smażonych skrzydełek. Można podać z ziemniaczkami lub same.

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek
    ½ główki kapusty
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka (korzeń)
    1 seler (korzeń)
    1 por
    kostka masła lub margaryny
    3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
    Mąka, olej

Kapuściane skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy, dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy. W miseczce mieszamy 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i odrobinę ostrej, wszystko mieszamy z ½ szklanki oliwy, przez praskę wciskamy czosnek. Marynatą nacieramy skrzydełka, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Skrzydełka obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
    Kapustę szatkujemy, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w krążki. W dużym rondlu roztapiamy masło lub margarynę i wrzucamy wszystkie warzywa, dusimy aż będą miękkie, wkładamy obsmażone skrzydełka, dusimy 30 min aż skrzydełka będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy