Pyszne, puchate rogaliki – idealne na ciepło i zimno. Mogą one konkurować z popularnymi kapuśniaczkami- zachęcają nie tylko smakiem, ale także wyglądem!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
• 0,5 kg mąki,
• 2 jajka,
• 1 łyżka cukru,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 1 szklanka mleka,
• 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży,
• Jajko do posmarowania rogalików,
• Kminek do posypania
Nadzienie:
• około 40 dag gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
• około 40 dag kiszonej kapusty,
• pieprz do smaku,
• sól do smaku,
• 1 cebula,
• Warzywko do smaku,
• Olej do smażenia,
Kapuściane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę.
2.Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie.
3.Zwijamy rogaliki.
4.Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem).
Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C.
5.Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę.
Mięso mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.
Komentarze