Kapuściane rogaliki

0 (0 ocen)

Pyszne, puchate rogaliki – idealne na ciepło i zimno. Mogą one konkurować z popularnymi kapuśniaczkami- zachęcają nie tylko smakiem, ale także wyglądem!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    • 0,5 kg mąki,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka cukru,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 1 szklanka mleka,
    • 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • Jajko do posmarowania rogalików,
    • Kminek do posypania
    Nadzienie:
    • około 40 dag gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
    • około 40 dag kiszonej kapusty,
    • pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • 1 cebula,
    • Warzywko do smaku,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuściane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto pozostawione do wyrosnięcia 1. Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko.
    Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę.
  • nakładanie nadzienia 2. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie.
  • formowanie 3. Zwijamy rogaliki.
  • przede pieczeniem 4. Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem).
    Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C.
  • przygotowanie nadzienia 5. Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę.
    Mięso mielimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować