Kapuściane rogaliki

  • wyświetlono: 416 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne, puchate rogaliki – idealne na ciepło i zimno. Mogą one konkurować z popularnymi kapuśniaczkami- zachęcają nie tylko smakiem, ale także wyglądem!

Jaga85

Składniki

Ciasto drożdżowe:
• 0,5 kg mąki,
• 2 jajka,
• 1 łyżka cukru,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 1 szklanka mleka,
• 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży,
• Jajko do posmarowania rogalików,
• Kminek do posypania
Nadzienie:
• około 40 dag gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
• około 40 dag kiszonej kapusty,
• pieprz do smaku,
• sól do smaku,
• 1 cebula,
• Warzywko do smaku,
• Olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Kapuściane rogaliki

  • ciasto pozostawione do wyrosnięcia1. Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko.
    Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę.
  • nakładanie nadzienia2. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie.
  • formowanie3. Zwijamy rogaliki.
  • przede pieczeniem 4. Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem).
    Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C.
  • przygotowanie nadzienia5. Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę.
    Mięso mielimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciprzystawkakapustaciasto drożdżowerogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Rogaliki z grzybami

Zamiast kanapki do szkoły bądź...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Małgorzata Pacyga

Rogaliki drożdżowe

Moja rodzinka tak polubiła że muszę...

rogaliki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe rogaliki na maślance

Jedne z najbardziej delikatnych,...

Rogaliki listkowe z ziarnami

Dodane przez: dorota w

Rogaliki listkowe z ziarnami

Przepyszne, miękkie, rogaliki z...

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...


Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Dodane przez: alaaa

Rogaliki z dodatkiem ziemniaków

Kto by pomyślał, że drożdżowe rogaliki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE