Pizzerinki wymyśliłam z myślą o Mężu, który jest smakoszem kapusty. Zrobiłam je w dwóch odsłonach: z samą kapustą, szynką i serem oraz z dodatkiem pieczarek.
Farsz:
Tyle samo plasterków kiełbasy krakowskiej lub boczku wędzonego ile będzie pizzerinek (czyli ok. 10)
1/3 małej główki młodej kapusty
10 pieczarek
15 dkg sera żółtego
1 cebula dymka
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
Ponadto:
ok 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
po pół płaskiej łyżeczki przypraw:
bazylia, oregano, czosnek granulowany, tymianek
sól, pieprz
ketchup
Kapuściane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
Łączymy mleko, wodę, cukier oraz drożdże. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Dodajemy mąkę, olej oraz sól. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Kapustę siekamy na małe kawałki i gotujemy w osolonej lekko wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości- ok. 10 min od momentu zagotowania. Odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę masła i delikatnie przysmażamy, tak by odparować resztę wody.
3.Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy z dodatkiem posiekanej cebulki.
4.Przecier pomidorowy łączymy z przyprawami.
5.Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy pizzerinki, zawijając boki do środka i tworząc wgłębienie.
6.Każdą pizzerinkę smarujemy w środku sosem z przecieru pomidorowego, nakładamy plasterek wędliny lub boczku, zapieczoną młodą kapustę, a na połowę pizzerinek dodajemy przygotowane pieczarki. Wszystkie posypujemy serem żółtym.
Pieczemy w rozgrzanym do 180st piekarniku ok 20 minut.
Komentarze