Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Co może łączyć pocztę z gotowaniem, zapytam przewrotnie? Otóż w obydwu przypadkach mogą nam się przytrafić "koperty"! Zdecydowanie skupię się na kopertach, które można konsumować, choć pewien mój znajomy na widok tego kulinarnego wyczynu, w połączeniu z nazwą poprosił o: "trzy koperty, priorytet, polecony!" Zabawna reakcja na widok pysznego jedzenia! W moich kopertach z liści kapust znajdziecie: ryż, karkówkę, pieczarki i cebulę. Ale to tylko wstępna podpowiedź, by wszystkich zachęcić do zapoznania się ze szczegółowym przepisem, tej "smacznej korespondencji"! Szczegóły na przepis: Kapuściane koperty z mięsem i ryżem w linku! Smacznego!

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 plastry karkówki po 200 g każdy

    100 g ryżu

    4 pieczarki brązowe

    4 liście kapusty włoskiej

    1 cebula

    250 ml bulionu warzywnego

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Kapuściane koperty z mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuściane koperty z mięsem i ryżem 1. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałe części liści. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż jest podane w opisie przygotowania (14-15 minut). Odcedzamy. Pieczarki kroimy w talarki, natomiast cebulę w piórka.

    Po dwa liście łączymy w tzw. zakładkę. Na środek każdego układamy ryż, na ryżu oprószone solą i pieprzem mięso. Następnie pieczarki i cebulę.

    Całość zamykamy w tzw. kopertę, spinając wierzch wykałaczką, żeby liście się nie otworzyły.

    Koperty przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować