• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapsalon - pyszna potrawa wywodząca się z Niderlandów. Historia mówi, że danie bez nazwy "kebab danie z serem" było początkowo chętnie kupowane przez fryzjera, który prowadził salon obok i to na jego cześć, pracownik z Kapsalon, (także spotykane Kapper Salon) nazwano tak to danie. Także bądźcie uważni, nie zawsze Kapsalon to szyld fastfood'owy, gdyż w Niderlandach ta nazwa oznacza także nic innego jak salon fryzjerski.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Pierś z kurczaka 1kg
    - Ziemniak x10
    - Przyprawa Gyros/Kebab
    - Oliwa
    - Ser Gouda
    - Sos pikantny paprykowy
    - Sos Czosnkowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka należy pokroić na bardzo drobne kawałeczki. Tak pokrojone mięso należy zalać oliwą i posypać jednym opakowaniem przyprawy do dań kebab/gyros. Następnie dokładnie wymieszać, natrzeć każdy kawałek i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Frytki 2. Frytki polecam robić wg uznania. Ja osobiście smażę tradycyjnie na głębokim oleju. Tak przygotowane frytki odsączam w miseczce z ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i przekładam do foremek. Jenak porcja z 10 ziemniaków powinna wystarczyć dokładnie na 4 foremki widoczne na zdjęciu.
  • Mięso z kurczaka 3. Po kilku godzinach w lodówce mięso należy podsmażyć na wolnym ogniu. Dla wzmocnienia smaku dodaję dodatkowo drugie opakowanie przyprawy, którą używam do marynaty. Usmażone mięso należy położyć na frytki.
  • Ser 4. Na wierzch należy położyć ser, można też go zetrzeć na tarce i posypać po górze. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do kuchenki 200°C na około 10 minut, aż ser się rozpuści i wtopi w mięso.
  • Sosy 5. Na roztopiony ser polecam polać tradycyjnie dwa sosy. Pierwszy z nich jest sos Sambal, ale ze względu na małą popularność w Polsce, polecam użyć dowolny pikantny sos paprykowy, a do tego klasyczny sos czosnkowy dla złagodzenia smaku.
  • Warzywa 6. Na sam koniec kapsalon dekoruje się ogórkiem, pomidorem i sałatą lub kapustą pekińską. Tak przygotowanie danie jest już gotowe do spożycia.

Porady

Oprócz kurczaka można także użyć innych mięs takich jak jagnięcina, baranina. Dodatkowo do warzyw można dołączyć czerwoną cebulkę a nawet pieczarki, co jednak wydłuża proces przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować