KAPELUSZE Z KOLOROWYM NADZIENIEM

0 (0 ocen)

Potrawa ta powstała w wyniku kulinarnego eksperymentu i baaardzo wszystkim smakowała. Polecam.

Składniki:

  • 12 kapeluszy z dużych pieczarek

    - po połowie czerwonej, zielonej i białej papryki

    - 1 cebula

    - ogonki z pieczarek

    - 2 cienkie parówki ( może być również chuda szynka)

    - pół szklanki kaszy kuskus

    - pół szklanki bulionu

    - 1 surowe jajko

    - sól i pieprz

Kapelusze z kolorowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapelusze z kolorowym farszem 1. Kapelusze pieczarek lekko wydrążyć. Ogonki,papryki,cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kaszy kuskus wlewamy pół szklanki gorącego bulionu, odstawiamy na parę minut. Do warzyw na patelni dodajemy kuskus i wlewamy rozkłócone jajko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy kapelusze,
  • 2. układamy w natłuszczonej formie żaroodpornej. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Pieczemy około 20 minut.

    Takie zapiekane pieczarki możemy podawać na kolację lub jako ciepłą przekąskę. Można podać również z barszczem czerwonym lub z rosołkiem do picia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy