kandyzowana skórka z pomarańczy

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Doskonałe do wypieków świątecznych

Składniki

skórka z 4 pomarańczy
szkl cukru białego
szkl cukru brązowego
2 szkl wody

Sposób przygotowania przepisu:

kandyzowana skórka z pomarańczy

  • 1. Pomarańcze obieram w ''ćwiartki''. Następnie układam w misce i zalewam na cala noc wrzątkiem. Rano wodę odlewam. Układam skórki na sitku i jeszcze raz przelewam wrzątkiem. Odsączone wkładam do garnka zasupuje cukrem, zalewam 2 szkl wody i gotuje ok 1 godz na małym ogniu.
    Kiedy skórki są juz w ''al dente'' wyjmuje widelcem je na siatkę( ja używam gazy naciągniętej na drewnianą ramkę) i studze. Ostudzone kroję w drobną kostkę i ponownie układam na sitku by wyschło najlepiej na całą noc. Rano składamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Porady

Syrop, ktory zostal z gotowania skórek zlewam w słoiczek i przechowuje w lodówce. Jest doskonały do serników, czy do polewania naleśników.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Pomarańcza kandyzowane

Dodane przez: adela7

Pomarańcze kandyzowane

Do deserów i nie tylko ....

image-1ke269b

Dodane przez: izaa_a

kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

zawsze sobie obiecałam, że zrobię...

Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie

Dodane przez: Jola1977-1977

Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie

Kandyzowana pomarańcza w polewie...

Skórka pomarańczowa

Dodane przez: Magster

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Jeśli mamy nadmiar skórki pomarańczowej...

kandyzowane pomarańcze na torcie

Dodane przez: W kuchni Danusi

POMARAŃCZE I PORY KANDYZOWANE DO DEKORACJI

Podaję Państwu przepis na kandyzowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE