Kandyzowana skórka z cytryny

  • wyświetlono: 2506 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gdy mam większą ilość cytryn,to zawsze robię sobie na zapas tą wspaniałą kandyzowaną skórkę.Używam potem do serników,keksów,a czasem do aromatyzowania herbatki.

Agnieszka  Rec
  • 100min

Składniki

6-7 cytryn
100 ml wody
1 szkl. cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kandyzowana skórka z cytryny

  • 1. Cytryny bardzo dokładnie wyszorować,sparzyć wrzącą wodą.Obrać ze skórki,oczyścić z miękkiej białej błonki.Oczyszczone zalać zimną wodą i odstawić na noc.Następnego dnia odlać wodę,wypłukać skórki i zemleć w maszynce do mięsa.Z wody i cukru ugotować syrop.Do gorącego syropu dać skórki.Gotować 20 min.,od czsu do czasu mieszając.Gotową gorącą skórkę przełożyć do malutkich słoiczków(wyparzonych).Szczelnie zamknąć,przekręcić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.Następnie wynieść w chłodne miejsce.

Porady

Skórkę można pokroić w drobniutką kosteczkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedodatek do ciastKandyzowana skórka z cytrynysłodkie przetwory na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

skórka

Dodane przez: Anitka0804

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

Uwielbiam smak i zapach domowej...

image-0x4uai9

Dodane przez: paolineczka

Konfitura z cytryny

Konfitura cytryny?? CZemu by nie...

Cytryna z imbirem do herbaty

Dodane przez: agatab

Cytryna z imbirem do herbaty

Tak przygotowana cytryna jest źródłem...

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

Dodane przez: anemon

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

Trochę inna wersja tradycyjnej...

Sok miętowy z cytryną

Dodane przez: Merylka

Syrop miętowy z cytryną

Pyszny orzeźwiający syrop miętowy...

Gruszki z cytryną w syropie

Dodane przez: alaaa

Gruszki z cytryną w syropie

Gruszki w syropie w zimie ale nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE