Kandyzowana skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniale nadaje się do makowców, mazurków, ciasteczek, serników, pierników, muffinek czy nadzienia do drożdżówek i naleśników oraz do wszelkich dekoracji.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pomarańcze
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrana skórka i wycięte albedo 1. Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, czyścimy i obieramy ze skórki. Najlepiej naciąć pomarańcze jakbyśmy mieli kroić na ćwiartki, a następnie zdjąć skórkę i wykroić albedo - białą warstwę podskórną.
  • kroimy paski 2. Skórki pokroić w paski. Można również wykroić foremkami gwiazdeczki, serduszka itp.
  • Gotujemy 3. Skórki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Wodę odlewamy. Wlewamy ponownie świeżą wodę - 1,5 szklanki i do tego 1,5 szklanki cukru. Można dodać trochę soku z cytryny, wtedy skórka nie będzie zbyt słodka. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy 40-60 minut, aż skórki będą szkliste.
  • Na kratce 4. Po ugotowaniu skórki wykładamy na kratkę i zostawiamy na całą noc do osuszenia.
  • Smacznego 5. Następnego dnia paski możemy pokroić w kosteczkę.
  • trzymamy w lodówce 6. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.

Porady

Ja najpierw kroje pomarańcze na 4 części, zjadam i wtedy czyszczę skórkę, ponieważ nie lubię zjadać takich wyparzonych pomarańczy. Syrop, który pozostał po gotowaniu skórek możemy odlać do słoiczka i może być doskonałym dodatkiem do wódki, bądź też ponczem do ciast.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy