Kandyzowana skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 27 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Już nie długo tłusty czwartek!!! Warto, więc pomyśleć o domowej kandyzowanej skórce pomarańczowej.

  • 27 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • skórka pomarańczy 250 g,

    cukier 250 g,

    woda 0,5 szklanki,

    ocet 0,5 łyżki,

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze skórki należy odkroić białą część i wyrzucić. Następnie skórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez 24 godziny. Po 12 godzinach wymieniamy wodę. Po upływie tego czasu ponownie wymieniamy wodę i garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy