Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kandyzowana pomarańcza w polewie czekoladowej jest doskonałym świątecznym deserem. Wprawdzie tego specjału, u mnie w domu nie robi się co dzień, i może dlatego, w tym magicznym czasie świąt jest rarytasem, którym możemy się delektować:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pomarańcze-bezpestkowe z cienką skórką
    3/4 szklanki wody
    1 szklanka cukru trzcinowego
    10 dag czekolady deserowej
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie 1. Pomarańcze myję, sparzam wrzątkiem, osuszam, kroję w plastry-ok. 0,5 cm. grubości. W garnku doprowadzam do zagotowania cukier z wodą, dodaję pomarańcze, gotuję na małym płomieniu ok. 1 godziny, co kilka minut obracając plastry. Miąższ owoców pod koniec gotowania staje się szklisty. Plastry pomarańczy przekładam na metalową kratkę, bądź papier do pieczenia i pozostawiam na noc, by ociekły i wyschły. Na drugi dzień czekoladę roztapiam w mleku, pędzelkiem dekoruje pomarańcze, pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Trzeba pamiętać, że przygotowanie deseru to dwa dni:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować