Poniższy przepis, pomimo że bliższy pochodzącemu z Kantabrii sernikowi Quesada Reina, dzięki poważnej zawartości bananów zbliża nas w stronę Wysp Kanaryjskich. Smacznego!
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- maka pszenna jasna 550: 150 gramów
- masło: 100 gramów
- cukier puder: 1 łyżka
- cynamon mielony*: 0.5 łyżeczki
- banany duże dojrzałe: 3 sztuki
- żółtka: 3 sztuki
- twaróg mielony: 500 gramów
- limonka (sok i skórka): 1 sztuka
Kanaryjski sernik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy spód: wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy miedzy palcami aż powstanie ciasto, którym wylepiamy okrągła formę o średnicy 20 cm.
2.Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny
3.Pieczemy spód w 180’C przez 15 minut.
4.W czasie kiedy ciasto się piecze robimy masę serową: obrane banany wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy twaróg, otartą skórkę z limonki i sok oraz żółtka i miksujemy do połączenia składników
5.Masę przelewamy na podpieczone ciasto, po czym pieczemy 1 godzinę w 170’C
6.Bananowy sernik zostawiamy w stygnącym piekarniku, a następnie przekładamy wystudzony do lodówki na minimum 3 godziny.
7.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
8.Jeśli chcecie przeczytać o plantacjach bananów na Wyspach Kanaryjskich zapraszam na
Komentarze