Kanaryjski sernik z bananami

5 (1 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Poniższy przepis, pomimo że bliższy pochodzącemu z Kantabrii sernikowi Quesada Reina, dzięki poważnej zawartości bananów zbliża nas w stronę Wysp Kanaryjskich. Smacznego!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - maka pszenna jasna 550: 150 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - cynamon mielony*: 0.5 łyżeczki
    - banany duże dojrzałe: 3 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - twaróg mielony: 500 gramów
    - limonka (sok i skórka): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kanaryjski sernik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy spód: wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy miedzy palcami aż powstanie ciasto, którym wylepiamy okrągła formę o średnicy 20 cm.
  • 2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny
  • 3. Pieczemy spód w 180’C przez 15 minut.
  • 4. W czasie kiedy ciasto się piecze robimy masę serową: obrane banany wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy twaróg, otartą skórkę z limonki i sok oraz żółtka i miksujemy do połączenia składników
  • 5. Masę przelewamy na podpieczone ciasto, po czym pieczemy 1 godzinę w 170’C
  • 6. Bananowy sernik zostawiamy w stygnącym piekarniku, a następnie przekładamy wystudzony do lodówki na minimum 3 godziny.
  • 7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
  • banany wyspy kanaryjskie 8. Jeśli chcecie przeczytać o plantacjach bananów na Wyspach Kanaryjskich zapraszam na

    http://www.hiszpania-portal.pl/nowosci/wino-biznes-kuchnia/quesada-de-platanos-bananowy-sernik-z-kanarow,244.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować