Dbam o to aby w mojej kuchni nie było nudno. Śniadanie to podstawa, tak przygotowane kanapki zaspokoją nawet największy głód. Takie kanapki bardzo często przygotowuje mojej córeczce, która bardzo je lubi.
15 min
Składniki:
PASTA JAJECZNA:
• kromki chleba wiejskiego razowego
• 1 czubata łyżka majonezu
• 3 jajka
• 1 mała dymka ze szczypiorkiem
• ½ łyżeczki musztardy
• ½ łyżeczki chrzanu śmietankowego
• kilka plasterków pomidora i ogórka
• sól, pieprz
PASTA JAJECZNA Z TWAROGIEM:
• 3 kromki ciemnego pieczywa
• 1 czubata łyżka majonezu
• 2 jajka
• ok. 10 dag twarogu
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
• drobina natki i koperku
• sól, pieprz
Kanapki z pastami jajecznymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimna wodą, odstaw, żeby ostygły. Następnie obierz i drobno posiekaj. Posiekaj dymkę razem ze szczypiorkiem, dodaj do jajek. Dołóż musztardę oraz majonez. Dokładnie wymieszaj (jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego). Dopraw solą i pieprzem. Kromki chleba przełóż przygotowaną pastą. Na warstwach pasty jajecznej ułóż plasterki pomidora i ogórka, lekko dociśnij. Rozetnij poprzecznie na dwie porcje.
2.Twaróg zmiksuj z majonezem, musztardą oraz ze śmietaną. Dodaj dwa drobno pokrojone jajka na twardo. Dopraw solą, pieprzem, natka i koperkiem. Kromki chleba przełóż przygotowana pastą i rozetnij na dwie porcje.
Komentarze