Kanapki z awokado

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zielona pasta z awokado o smaku cytrynowym, która idealnie sprawdza się na kanapkach. Dodatki dodały jej nie tylko uroku, ale też smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 małe dojrzałe awokado
    • 4 kromki ciemnego chleba
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    Dodatki
    • roszponka
    • pomidorki koktajlowe
    • kiełki rzodkiewki
    • nasiona słonecznika

Kanapki z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką.
    • Miąźsz awokado rozgnieść widelcem z sokiem cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    • Posmarować kromki chleba zieloną pastą.
    • Udekorować dodatkami według uznania.

Porady

Najlepsze jest awokado dojrzałe, czyli z miękkim miąższem pod skórką. Powinno mieć mazistą konsystencję, być jak masło w temperaturze pokojowej, łatwe do rozgniecenia widelcem. Jeśli nasze awokado jest twarde, wystarczy zawinąć je w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2-3 dni - po tym czasie dojrzeje pod wpływem etylenu, który samo emituje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy