Pieczywo posmarowane paprykarzem z makreli,pomidorów,ryżu i cebuli są lepsze niż można to sobie wyobrazić.Tej przekąski trzeba spróbować... Najlepsze jest w niej to,że jest zdrowa i smaczna.
Kanapki z apetycznym paprykarzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie,odstawić na 15 minut.Makrelę oczyścić z ości,roznieść widelcem.
2.Na rozgrzanej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę,następnie dodać do niej koncentrat i chłodny ryż,doprawić do smaku solą,pieprzem,słodką papryką,cukrem,delikatnie wymieszać.Dodać wędzoną makrelę,6 łyżek oliwy,ponownie wymieszać,przełożyć do miski.Można też dodać ostrą paprykę w proszku.Uwaga:jedni lubią więcej koncentratu,inni mniej,minimalna ilość do tego przepisu to 100 gram koncentratu,a maksymalna 200 gram.
3.Kromki ulubionego pieczywa (w moim przepisie użyłam pieczywa z kminkiem)posmarować paprykarzem z makreli,posypać szczypiorkiem.
Komentarze