Kanapki proziaki z pastą z bobu i jajkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatne kanapeczki z bułeczek wypiekanych na patelni. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo ich głównym składnikiem jest mąka pełnoziarnista. Podane z pastą z bobu i jajkami, nie tylko dobrze smakują, ale dostarczają sporo energii. Można je zjeść w domu, a także zabrać do pracy lub piknik.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • PROZIAKI:

    1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka sodu
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    szczypta soli

    PASTA Z BOBU:

    500 g bobu
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz czarny

    DODATKI:

    margaryna do smarowania
    2 jajka
    świeży szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko Kanapki Dodatki Pasty

Kanapki proziaki z pastą z bobu i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób wrzucić na gotującą się, osolona wodę i gotować ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu włożyć na chwilę do zimnej wody i obrać z łupinek. Dodać czosnek, jogurt, oliwę i sok z cytryny. Zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić według smaku.

    Przygotować proziaki. Wymieszać mąkę z jogurtem, sodą i solą. Wyłożyć na stolnicę podsypując delikatnie mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Rozwałkować na grubość około 7 mm i wyciąć krążki. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu po 4 minuty z obu stron.
    Przestudzone bułeczki rozkroić, posmarować margaryną i nałożyć pastę z bobu. Na wierzchu położyć plasterki ugotowanego na twardo jajka, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Jajka Warzywa Rośliny strączkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować