Kanapki piknikowe na domowych bagietkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i pięknie podane kanapki piknikowe na domowych bagietkach. Jak nie macie możliwości piec to można kupić, ale takie domowe najlepsze. Z warzywami i dwoma rodzajami sera. Idealne na piknik, urodziny, imprezę, na wycieczki czy do pracy na drugie śniadanie. Pięknie zapakowane będą cieszyły oko, bo ładnie podane jedzenie zawsze smakuje lepiej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na bagietki:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 szklanki mąki tortowej
    5 dag masła lub margaryny
    1 mała łyżeczka soli
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    mak sypki ( 2-3 łyżki )

    Dodatkowo:
    2 opakowania serka kanapkowego
    pęczek rzodkiewek
    kilka pomidorów
    główka sałaty zielonej
    300 g sera żółtego w kawałku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość, tak na około 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy podłużną bagietkę i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.
  • 3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • 4. W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.
  • 5. Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
  • 6. Tak wykonane są gotowe do podania.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek. W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Drożdże Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować