Pyszne kanapki o oryginalnym smaku dzięki domowemu pesto z bazylii i połączeniu dodatków o włoskim charakterze. Efektowno i praktycznie opakowane, idealnie nadają się do piknikowego koszyka.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- świeża bazylia: 2.5 szklanki
- włoska pietruszka (można również użyć odmiany zwyczajnej): 0.5 szklanki
- uprażone orzeszki piniowe: 0.5 szklanki
- ząbki czosnku rozgniecione: 4 sztuki
- sól: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- tarty parmezan: 0.75 szklanki
Kanapki-metrowce z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W maszynce, połączyć bazylię z natka pietruszki, orzeszkami piniowymi, czosnkiem, solą, oliwa z oliwek i sokiem z cytryny (bez parmezanu!) Zmiksować na gładką masę
Przełożyć masę bazyliową do osobnej miski i wymieszać z parmezanem do całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
Wystarczy do przygotowania 3 szklanek pesto.
2.Pokroić chleb w bardzo grube kromki, każdą z nich dociąć do kształtu prostokąta i przeciąć wzdłuż.
3.Dolną warstwę posmarować pesto, na nim układać kolejno chorizza, mozzarellę, prosciutto i pokrojoną w piórka dymkę. Przykryć górną warstwą chleba.
4.Owinąć w folię spożywczą i lekko przygnieść np. książką. Wyjąć z folii, owinąć dekoracyjnie papierem i przewiązać wstążką. Tak przygotowane kanapki idealnie nadają się do piknikowego kosza.
Komentarze