Kanapki-Metrowce z bazyliowym pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne kanapki o oryginalnym smaku dzięki domowemu pesto z bazylii i połączeniu dodatków o włoskim charakterze. Efektowno i praktycznie opakowane, idealnie nadają się do piknikowego koszyka.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeża bazylia: 2.5 szklanki
    - włoska pietruszka (można również użyć odmiany zwyczajnej): 0.5 szklanki
    - uprażone orzeszki piniowe: 0.5 szklanki
    - ząbki czosnku rozgniecione: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - tarty parmezan: 0.75 szklanki

    - chorizo: 30 plastrów
    - mozzarella: 6 plastrów
    - prosciutto: 12 plastrów
    - dymki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Kanapki-metrowce z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W maszynce, połączyć bazylię z natka pietruszki, orzeszkami piniowymi, czosnkiem, solą, oliwa z oliwek i sokiem z cytryny (bez parmezanu!) Zmiksować na gładką masę

    Przełożyć masę bazyliową do osobnej miski i wymieszać z parmezanem do całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny do smaku.

    Wystarczy do przygotowania 3 szklanek pesto.
  • 2. Pokroić chleb w bardzo grube kromki, każdą z nich dociąć do kształtu prostokąta i przeciąć wzdłuż.
  • 3. Dolną warstwę posmarować pesto, na nim układać kolejno chorizza, mozzarellę, prosciutto i pokrojoną w piórka dymkę. Przykryć górną warstwą chleba.
  • 4. Owinąć w folię spożywczą i lekko przygnieść np. książką. Wyjąć z folii, owinąć dekoracyjnie papierem i przewiązać wstążką. Tak przygotowane kanapki idealnie nadają się do piknikowego kosza.

    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować