Kanapka z pomidorowymi klopsikami

0 (0 ocen)

Bułki w tym wydaniu Smakują i sycą. Taka kanapka to idealne późne śniadanie lub popołudniowa przekąska. Smakuje także na zimno. Dlatego można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie.

Składniki:

  • Składniki na 4 kanapki:
    KLOPSIKI:
    • 400 g mielonego mięsa,
    • 1 cebula,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • 2 pomidory,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • 1 jajko,
    • Olej do smażenia
    DODATKOWO:
    • 4 bułki,
    • 3-4 ogórki kiszone,
    • 2-3 pomidory,
    • 100 g sera żółtego,
    • Masło do smarowania,
    • Ketchup do podania,
    • Bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kanapka z pomidorowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki 1. KLOPSIKI:
    Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Razem smażymy do uzyskania dość gęstego sosu. Do sosu dodajemy mięso mielone. Razem smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Całość doprawiamy do smaku. Do lekko przestudzonej masy dodajemy bułkę tartą oraz jajko.
    Formujemy małe klopsiki. Smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
  • Przed zapieczeniem 2. Bułki przekrawamy na połowę. Jednak nie docinając do końca. Smarujemy masłem.
    Zaczynając od dołu układamy pokrojone w plasterki ogórki, część sera żółtego, pokrojone w plasterki pomidory, część sera, klopsiki, pozostały ser.
    Całość zapiekamy około 10 minut do rozpuszczenia sera.
    Kanapki podajemy polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować